thyrozol a tycie

Sekrety Kobiety ~~~~~~~ moda, uroda, porady

Temat: nietypowy Graves?
moim zdaniem to nie są nietypowe objawy choroby.
podobnie jak ty ja równiez miałam prawie takie same objawy- z wyjątkiem
wielkości tarczycy. u mnie była trochę powiększona, ale to chyba wynikało z
tego, że podjęłam leczenie dopiero po uplywie roku od zauważenia pierwszych
objawów tej choroby. wyniki mialam podobne - tsh >0,0001, kiepskie
samopoczucie, zasłabnięcia itp. co do chudnięcia i działania metizolu radze
zapoznać się z ulotką. ja poczatkowo tez brałam metizol, ale byłam po nim
bardzo ospała więc lekarz przepisał mi thyrozol i po nim też szybko zaczęłam
tyć, ale to jest, pożądane w leczeniu tarczycy z uwagi na jej wpływ na
metabolizm. moim zdaniem tycie i brak pozostałych objawów śwaidczy o tym, że
leczenie przynosi początkowe efekty.
w razie wątpliwości odwiedź innego lekarza, będziesz miała dodatkową opinię, a
kto pyta nie błądzi!!
pozdrawiam!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,47181734,47181734,nietypowy_Graves_.html



Temat: Tyję przy nadczynności :(
rosteda napisała:

> Co do tycia w nadczynnosci to jest wlasnie tak samo jak z
traceniem wagi w
> niedoczynnosci u niektorych osob.
> Moze "ksiazkowo" sa to typowe objawy tych chorob.
> W praktyce jest jednak calkiem inaczej (sama mam Hashi i waze
49kg, a w
> najwiekszej niedoczynnosci waga spadala mi do 46, a nwet do 42kg).
> Czytam niemieckie forum od bardzo dawna i tam tycie w
nadczynnosci - Basedow -
> wcale nie jest rzadkoscia.
> Tak samo niska waga przy Hashi.
>
> Do Tangoanava
> Co do Twojej osoby trudno jest cos powiedziec bo nie podalas norm
do wynikow.
> Nie wiemy tez jakie leki bierzesz i od jak dawna.
> Pozdrawiam Rosteda

Już się poprawiam:
FT 4 4,15 ng/dl 0,8 - 1,9
TSH <0,004 ulU/mL 0,4 - 4,0
Magnez,MCV i MCH poniżej normy ( jeśli to ma jakieś znaczenie )
Biorę Thyrozol - przed USG 2 tabl na dobę, obecnie 1.

Pozdrawiam.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,73239166,73239166,Tyje_przy_nadczynnosci_.html


Temat: Jestem przerażona, proszę o pomoc!
Witajcie, jestem w podobnej sytuacji. Thyrozol od połowy października 2x20 i
piękne THS 63,4 (norma do 4,0). Pan doktor od razu zmniejszył Thyrozol do 2x10
przez 14 dni, potem 1x10 przez 3 tyg i do 1x5 dalej. 2004bz, nie wiem jak jest
Twoja historia i od kiedy te 2x20 bierzesz,ale radzę - nie czekaj na mądrość
lekarza i po jakichś dwóch, trzech miesiącach skocz sobie na TSH (to koło 20-30
zł kosztuje, czyli prawie tyle ile paczka leków) i sprawdź jak tam poziom, może
trzeba będzie powoli zmniejszać (jak będziesz miała ponad normę, udaj się do
swojego endo i zaprezentuj wyniki). Ważne w thyrozolu jest to, żeby nie
zmniejszać dawki nagle lub tym bardziej nagle nie odstawiać.
co do tycia, to ja ani ciut przytyć nie mogę (a mam raczej problem, że jestem za
chuda) i nawet thyrozol nie pomógł, no... może 1 kilogramek się pojawił, ale co
to ma za znaczenie, jak mi by się z 5 przydało . W każdym razie nie jest
powiedziane, że po tym się tyje. choć, gdy wejdziesz w niedoczynność, a taki
jest cel przyjmowania thyrozolu, to faktycznie możesz mieć skłonność do tycia
większą. Musisz po prostu zbilansować sobie maksymalnie dietę. Stare truizmy:
nie jeść po 18, ograniczyć słodycze, jak najwięcej ruchu - myślę, że spacery z
maluchem dostarczają Ci tej możliwości? Pozdrawiam serdecznie i życzę
powodzenia, a jak zauważysz skaczący języczek wagi, skocz na THS, może wchodzisz
w niedoczynność i trzeba zmniejszyć dawkę
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,90376273,90376273,Jestem_przerazona_prosze_o_pomoc_.html


Temat: Nadczynność tarczycy
Nareszcie zrobiłam badania (30.03)
TSH 0,05 (0,25-5,0)
FT3 5,07 (2,63-5,7)
FT4 11,83 (9-20)
Spróbowałam przeliczyć to na procenty ale nie wiem czy dobrze:
TSH 42,1%, FT3 79%, FT4 20,9%.
Wygląda że mam dalej nadczynność - FT3 dużo > od FT4 ???
Biorę cały czas Thyrozol 5mg/1 raz dziennie rano. Co o tym myśleć?
Stale jestem zmęczona, bez chęci do czegokolwiek a do tego jeszcze
tyję... Nic tu nie pasuje do tego co czytam na Forum. Powinnam
jednak iść do mojego lekarza-wizytę mam dopiero 30 kwietnia.Co mam
robić?
Pozdrawiam
A.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,89398691,89398691,Nadczynnosc_tarczycy.html


Temat: Nadczynność tarczycy
> Stale jestem zmęczona, bez chęci do czegokolwiek a do tego jeszcze
> tyję...

juz masz niedoczynnosc ft4 prawie w dolnej normie, nie wiem tylko dlaczego ft3
jest tyle wyzsze i jak mozna sobie z tym poradzic, ale lekarz powinien
zadecydowac o odstawieniu Thyrozolu a wprowadzeniu hormonow. Masz Hashimoto,
Rosteda wie co mowi.
Nie czekaj do konca kwietnia a na pewno powinnas przestac brac Thyrozol, bo ...
poczytaj sobie o niedo - jest tak samo niefajna jak nad tyle, ze w druga strone.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,89398691,89398691,Nadczynnosc_tarczycy.html


Temat: TYCIE a leczenie nadczynnosci
Witaj!
Przez ponad 6 m-cy brałam thyrozol . Na początku się nie tyje ,
później natomiast już tak. Jak się wychodzi z nadczynności i wchodzi
się w niedoczynność. To znaczy u mnie tak było. Chociaż ja jestem
chyba nietypowa ponieważ w nadczynności bez leczenia zamiast chudnąć
to przytyłam i to dosyć dużo. Jak brałam thyrozol po pewnym czasie
czułam się rewelacyjnie ,żadnych skutków ubocznych . I pewnie to był
odpowiedni moment żeby odstawić lekarstwo niestety brałam go od
października do maja , gdy wpadłam już w niedoczynność . Lekarz
stwierdził ,że nie thyrozol był przyczyną dodatkowego tycia ,
potwornego ubytku włosów lecz niedoczynność. A tak na marginesie
najlepiej czytać mało dokładnie ulotkę dołaczoną do leku ponieważ
czytając tak jak bardzo dokładnie i szczegółowo można dostać białej
gorączki ponieważ u ulotce są praktycznie same SKUTKI UBOCZNE. Jak
się ma tak jak ja nadczynność najlepiej zaufać(chociaż jest to
niezwykle trudne) lekarzowi w wyborze leku. Pozdrawiam i życzę
zdrówka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,71002170,71002170,TYCIE_a_leczenie_nadczynnosci.html


Temat: TYCIE a leczenie nadczynnosci
lekarka powiedziała mi, że normą jest przybieranie na wadze do pewnego momentu,
u mnie tym momentem było wyrównanie poziomu TSH i faktycznie tak się stało
moja historia od początku
sporo schudłam, później zaczęłam tyć, pojawiło się łysienie plackowate
i to mnie zmobilizowało i poszłam do endokrynologa (maj 2007)
okazało się, że mam nadczynność ze wzskazaniem na G-B
zaczęłam brać Thyrozol 1tabl. dziennie (10)
przybrałam jeszcze na wadze (ok. 5kg w ciągu 3 mies.), włosy wypadają do dziś
teraz biorę 1tabl.dziennie(5) nie tyję i za parę dni idę do kontroli

mam nadzieję, że już niedługo koniec .. :)

ciepło pozdrawiam ;)
cossa


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,71002170,71002170,TYCIE_a_leczenie_nadczynnosci.html


Temat: Załamka!!!
Załamka!!!
Witajcie!

Mam doła i to coraz wiekszego. Proszę napiszcie czy to że TSH spadło mi z
0,05 do 0,04(0,27-4,20) , Ft4 poszło w dół z 37,08 na 9,20 (norma 12-22) ,
morfologia MCV spadła do 78,20 (80-100). Biorę thyrozol od poczatku
paździenika 2006 . Mam okropne bóle głowy ( z tyłu głowy u podstawy czaszki)
nogi znowu mi puchną w kostkach i ostatnio rano mam napuchnięte powieki no i
oczywście podłe samopoczucie ,że tyje mocno (kolejne 5 kg od 5 stycznia).
Jak sądzicie co sie u mnie dzieje? Jak się dowiedziałam o tarczycy to
również nogi mi puchły i bolała mnie głowa , pociłam sie strasznie. Po jakiś
może 5-6 dniach jak zaczełam brać thyrozal było lepiej a nawet ekstra.
Teraz , gdzieś tak od grudnia znowu jest źle , a od stycznia ponownie mam te
bóle głowy czuję się tragicznie, zero chęci do życia, Mój endo zlecił mi 5
stycznia , że w lutym mam zrobić tylko TSH i morfologię . Jak czytam forum to
wydaje mi się że on mnie i moja tarczycę olewa. Nie zleca mi innych badań , o
usg nawet nie wspomniał. Następna wizyta 21 marca Czy to jest normalne z tym
TSH że po tylu miesiącach brania throzolu jeszcze mi spadło ?
Proszę napiszcie mi co Ty o tym sądzicie . Pozdrawiam serdecznie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,56823025,56823025,Zalamka_.html


Temat: wypadanie włosów
Witam!
Też tak mam , że wypadają mi bardzo mocno włosy. Od X 2006 biorę thyrozol.
Wczoraj byłam u endo . Odstawił mi leki. Za m-c mam przyjść z wynikami TSH i
FT4 i dalej zobaczymy jak funkcjonuje moja tarczyca. Lekarz stwierdził , że
mam teraz niedoczynność (FT4-12,6) czyli na granicy dolnej normy . Nie wiem
czy to dobre czy nie to odstawienie leków . Pewnie mam też skutki uboczne
zażywania thyrozolu (wypadające włosy i tycie).
Byłam wczoraj u nowego endo i jest to pierwszy lekarz , który zainteresował się
moim samopoczuciem i leczy moją nadczynność na podstawie FT4 . Był przemiły
Jestem nim zachwycona (nie wiem tylko czy jest dobry jako endo?)
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,62636099,62636099,wypadanie_wlosow.html


Temat: Thyrozol - działania niepożądane
Witam mam nadczynność tarczycy i biorę od kilku dni lek Thyrozol 20
chciałabym wiedzieć czy tyje się od tego leku??Jesli któras z was
wie to proszę o pilną odpowiedz.Dziękuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,91911880,91911880,Thyrozol_dzialania_niepozadane.html


Temat: Thyrozol - działania niepożądane
Witam! Stosuję Thyrozol od listopada 2008, nie zauważyłam żadnych niepożądanych objawów. Samym tabletkom też nie przypisywałabym tycia, organizm wracając do swoich "norm" chyba tak reaguje, że czasem trochę przybiera się ciała. Pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,91911880,91911880,Thyrozol_dzialania_niepozadane.html


Temat: wątpliwości początkującej .. :)
Jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Mam nadczynność i nikt w mojej dalszej i
bliższej rodzinie nie choruje na tarczycę.
W sporej nadczynności moja waga zamiast iść w dół szła niestety w górę . W moim
przypadku wszystkie objawy nadczynności opisywane w różnych źrółach sprawdziły
się w 100%, miałam je wszystkie za wyjątkiem jednego -WAGI , która ciągle rosła.
Zaczęłam dawkowanie Tryrozolu od 20 x 1 no i oczywiście waga szła dalej w
górę to normalne przecież (dokładnie pisze na załączonej ulotce do
tabletek) ,że przy nadczynności "normalny " człowiek chudnie więć należy go
podtuczyć. Niestety ja nie jestem normalny człowiek , więc tyłam przed
thyrozolem i po tryrozolu, Później do wagi rosnącej dołączyły włosy wypadające
garściami. Brzuch napompowany jakbym ciągle była wzdęta(pewnie wątroba już nie
wytrzymywała dawki) . I tak na sporej dawce Tryrozolu 5x1 przez 5 miesięcy gdy
lek powinien być dawno zmniejszony wpadłąm w niedoczynność no znowu tyłam (bo
przecież w niedoczynnośći się tyje - ja głupia miałam nadzieję ,że może jestem
odwrotna i jak mam nadczynność to tyję a jak mam niedoczynność to chudnę , ale
nie poprostu zawsze tyję) lekarz odsawił mi zupełnie leki . Tak więc od maja
jestem bez leków. Moje TSH przez m-c spadło o 1 w dół i miałam chyba 0,68,
natomiast FT4 było naweł ładne . Endo stwierdził ,że raczej będę musiała brać
prochy czytaj Thyrozol tyle że te 5 było dla mnie za dużo. Nie jestem
przekonana ,że decyzja lekarza jest słuszna.
Gdy nie biorę thyrozolu nie tyję(ale i nie chudnę) , brzuch mam mniej wzdęty,
włosy mi wypadają ale nie więcej niż wcześniej.
Pozdrawiam
Ola
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,65697910,65697910,watpliwosci_poczatkujacej_.html


Temat: tsh 3.2 i dalej thyrozol???
Agafort, a możesz podać swoje wyniki hormonów?
Masz dużą tą nadczynność?
Bo wiesz co, ja się teraz dowiedziałam, teraz, kiedy już od dawna
jestem w niedoczynności, ale właśnie zmieniłam lekarza i od nowa
przedstawiłam swoją historię, więc dowiedziałam się teraz, że ja
nie miałam kiedyś nadczynności, tylko podostre zapalenie tarczycy
na tle rozwijającego się hashimoto. Hashimoto to właśnie przewlekły
stan zapalny tarczycy i czasem, na początku może przerodzić się w
stan osrty, którego objawem jest KRÓTKOTRWAŁA nadczynność tarczycy.
Co najważniejsz, a dowiedziałam się tego właśnie do piero teraz,
tego w ogóle nie leczy się thyrozolem, wystarczy sam propranolol.
Thyrozol w takiej niewielkiej i krótkotrwałej nadczynności powoduje
prawie natychmiastową i długą i dużą niedoczynność. To jest dość
silny lek i bardzo hamuje działalność tarczycy. W zapaleniu
podostrym tarczyca sama się wycisza i dodatkowe zbijanie jej
thyrozolem jest niepotrzebne.
U mnie moja mama ma chorobę Gravesa-Basedowa, któa charakteryzuje
się uporczywą nadczynnością, na którą nawet wieloletnie branie
thyrozolu nie pomaga, ja byłam też na początku podejrzana o to,
choć moja nadczynność była minimalna w porównaniu z jej (ona miała
kilkaset razy przkroczoną normę, o ile pamiętam).

Thyrozol sam w sobie nie powoduje tycia, ale blokując tarczycę
zwalnia przemianę materii. To jest korzystne, jeśli ta przemiana
była zbyt szybka, jęsli zbyt dużo schudłaś w nadczynności, miałaś
stan podgorączkowy, zwiększone wydzielanie ciepła itd. W
nadczynnośći organizm zaczyna za dużo spalać i thyrozol jest po to,
żeby to zatrzymać. Ja nawet w tej ktrótkotrwającej nadczynności
schudłam ponad 10 kilo. Wiadomo, że jak się silną nadczynność i
chudnie się za bardzo, trzeba to zahamować.
Tylko właśnie, jaka jest ta Twoja nadczynność? Bo jeśłi jest
niewielka, lub, co najgorsze wcale jej nie ma, bo lekarz sugeruje
się np. tylko niskim TSH, to thyrozol może rze3czywiście powodować
tycie.
Koniecznie zrób badania FT3 i FT4 i wpisz tu, na forum, swoje
wyniki. Wypadanie włosów jest typowe zarówna dla nadczynności jak i
dla niedoczynność. Thyrozol go nie powoduje.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,63307048,63307048,tsh_3_2_i_dalej_thyrozol_.html


Temat: Choroba Graves-Basedowa
Jej, no wreszcie znalazłam jakieś miejsce z "basedowcami" :)
Leczę się od 1,5 roku. Jestem jedną z nielicznych osób, które obok książkowych
objawów mają jeden nietypowy - zamiast chudnąć-tyją. No więc były zwykłe
objawy, trochę przytyłam (a niegdy nie miałam takich problemów, zawsze dużo
jadłam i nie tyłam wogóle). Lekarz stwierdził G-B. Na początku dostałam
Thyrozol, po 2 tyg. pojawiło sie uczulenie- ogromne swędzące placki na całym
ciele + ból wszystkich stawów. Odstawiłam thyrozol, a jak lekarz mnie zobaczył
jak przyjechałam do niego do szpitala, to się za głowę chwycił, bo ja wogóle
nie mogłam chodzić, rodzice mnie musieli prowadzić. Następny miesiąc to
leczenie stawów Diclo-duo, a na tarczycę zaczęłam brać Propycil-świetny. TRochę
schudłam. Lekarz dał mi wybór jod czy operacja, zdecydowałam się na jod, bo wg
lekarza trochę mniejsze ryzyko powikłań itp. Przez 2 m-ce brałam Encorton żeby
zapobiec wytrzeszczowi i muszę przyznać że się udało, tylko lekko mi się oczy
powiększyły, ale to po prostu wygląda jakbym miała duże, wyraziste oczy, więc
ufff...
Encorton skończyłam na pocz. stycznia, i zostałam tylko z propranololem. Około
lutego-marca zaczęła przybierać na wadze i to dosyć mocno. Nie wiedziałam
czemu, wydawało mi się że powinnam nadal chudnąć. W kwietniu przyszło nagłe
pogorszenie, czułam się prawie tak źle jak przed rozpoczęciem leczenia. No więc
do lekarza. Ponieważ propycilu nie wogóle w hurtowniach :( dostałam thyrosan.
Lekarz zapewnił mnie że to to samo co propycil, nie thyrozol. No niestety, niby
wszystko dobrze, a po trzech tyg. napuchły mi kostki, zaczęły boleć przy
chodzeniu. Lekarz kazał odstawić, i po paru dniach zjawić się w szpitalu na
jod. Wogóle to stwierdził że jestem ewenementem w jego karierze. Nie spodziewał
się że po takiej dawce jodu jaką dostałam może być jakikolwiek nawrót.
Teraz jestem 6 tyg po jodzie, biorę Encorton, w środę byłam na kontroli. Lekarz
powiedział, że tycie i jakieś takie dziwne napady głodu są zapewne właśnie od
sterydów. On chce mnie teraz doprowadzić do niedoczynności, żeby brać jedną
tabletkę dziennie i mieć spokój, móc zajść w ciąże itd. A ja mam taką cichą
nadzieję, że skoro przy nadczynnośći zamiast chudnąć tyłam, to przy niedocz.
zamiast tyć, będę chudnąć.
Robię jakieś ćwiczenia, usiłuję mniej jeść, może co pomoże... W każdym w razie
moich możliwości (ograniczonych, bo ja trochę pesymistka jestem) staram się nie
przejmować za bardzo. W końcu jest to choroba uleczalna, wcale nie taka ciężka
(no, oprócz przypadku Pour) a ludzie naprawdę cierpią z powodu innych choróbsk.
Żeby tylko tego tłuszczyku się pozbyć...
Pozdrawiam i zdrowia życzę :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,18092431,18092431,Choroba_Graves_Basedowa.html